İyi Bağlama Çalmak İçin 9 Öneri

İyi Bağlama Çalmak İçin 9 Öneri

İyi Bağlama Çalmak İçin 9 Öneri listemizi siz değerli bağlama severler için hazırladık. Bu makaleden faydalanarak sizde iyi bağlama çalma konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz. Ayrıca Youtube kanalımızdan bağlamalar hakkında videolar izleyerek kendinizi geliştirebilirsiniz.

Başlıklar

1 – Bağlamanın Kalitesi

Bağlama çalmaya başlamadan önce, doğru sazı seçmek en önemli konudur. Özellikle halk dilinde söylenen öğrenci sazı al söylemi tamamen yanlıştır. Çünkü öğrenci en iyi saz ile başlamalıdır. Sazın kaliteli olması öğrenciyi devam etmesine ve sazı sevmesine sebep olur. Genelde önce basit bağlamadan başlasın, ustalaşınca daha üst bir bağlama alırım mantığında olmamak gerekir. Zaman ile kullanıcı ile bağlama arasında bağ oluşacaktır. İyi saz, iyi enstrüman, iyi müzik yaptırır.

2 – Postür – Oturuş – Tutuş

İkinci olarak verebileceğimiz önerilerde ise bağlamanın çalışıyla ilgili olacak. Bağlama çalarken mümkün olduğunca sırtımızı iyi yaslayabileceğimiz bir yerde olalım. Örneğin bir sandalyede oturabilirsiniz. Çok geniş aralıklı koltuklarda oturmayın. Oturmanız durumunda da arkanıza mutlaka destek koymalısınız. Genelde boyu uzun kişilerde, aşağıya doğru eğilme olacağı için sağlık açısından da uygun olmayacaktır. Genel olarak kendinizi kasmadan, eğilmeden sazı tutmalısınız. Sazın üzerine yatmadan, teli görmeye çalışmadan karşıya bakarak çalmalısınız. Bu konuda zorlanmanız durumunda karşıya ayna koyarak devam ettirebilirsiniz.

Sağ elinizi koyuş biçiminiz ise hem tezeneyi çalacak hem de sazı dengede tutmaktır. Sol elinizin hareket kabiliyeti özgür olmalıdır. Hiza olarak sazın sapı omuz hizasına gelecek şekilde durmalıdır. İlk aşamalarda zor gelebilir ancak zamanla alışacaksınız.

3 – Sağ El Tezene Tutuşu

Bağlama çalarken asıl olay tezeneyi iyi bir şekilde tutmaktır. Tezeneye doğru vuruşları vermektir. Sağ elinizle çok iyi bir kavrama yapmalısınız. Bileğiniz yarım bükülmeli. Bağlamanın tam köşesinden kol kasınız ve kol dirseğinizin arası bağlamanın köşesine gelmeli. Tezeneyi bilekten en iyi hareket ettirebilecek durumda olmalısınız. Aksi taktirde hareket kabiliyeti azalması kötü saz çalmanıza sebep olur. Tezeneyi baş parmağınız ve işaret parmağınızın arasına almalısınız. Genelde kişiden kişiye parmak uzunluğuna bağlı olarak değişse de yarısı dışarıya çıkacak şekilde olmalıdır. Eliniz ne çok kapalı nede çok açık olmalıdır. Tezeneyi sıkı tutmanıza gerek yoktur.

4 – Sol El Baskı Pozisyonları

Sol elin önemi az önce anlattığımız sağ ele göre daha önemli. Sağ elimiz normalde sağ elini kullananlara göre zaten kuvvetli. Sol elin daha az kullanılmasından dolayı sol elinizi kuvvetlendirmeniz önemli. Baş parmağımızın dibi sapın altına gelecek şekilde konumlandırılır. Baş parmak dışındaki 4 parmağımızı sapı tutarken etli kısımdan kırarak değil tırnak ucuna doğru kırmalıyız. Parmak eklemlerinizin hepsi eşit kıvrılmalıdır.

5 – Isınma Egzersiz

Saz çalmak da kendi içinde bir spordur. Bedensel bir eylemdir. Futbolcuların maça çıkmadan önce ısındığı gibi bağlama çalmadan öncede ısınmak önemlidir. Kollarımızı, ellerimizi ve bileklerimizi ısıtmamız egzersiz yapmamız önemlidir.

6 – Nota Metronam

Nota çok önemli bir konudur. Belli bir eşiği geçtikten sonra herhangi bir kaynağa ihtiyaç duymadan çalabilmek için. Notayla çalışmayı iyi öğrenmelisiniz. Çok zor gözükse de okuma yazmayı çözen herkes nota okumayı da çözebilir. Bağlama çalan kişiyi teşvik ederek “zihnindeki müziği duyma” yeteneğini geliştiriyor. Sabırlı olup nota bilginizi geliştirmelisiniz. Genelde kulaktan duyarak çalmaya başlayan kişiler bir grupla veya başka bir sazla çalmaya başladığında büyük sıkıntılar yaşarlar.

Metronam bir müzik parçasının hangi hızla çalınması gerektiğini gösteren araçtır. Metronam ise bağlamada bir saatin saniyesi gibi tik tak şeklinde stabil olmalıdır. Bir parçaya hangi hızla girdiyseniz o hızda çıkmanız gerekir. Bunu başarmakta zorlanıyor iseniz cep telefonunuza metronam takibi için uygulama indirebilirsiniz. Özellikle dört dörtlük zamanla çalınan şarkılarda çok işe yarar. Kulağınıza kulaklığı takarak basit şarkılar ile başlayabilirsiniz.

7 – Düzenli Çalışma

İyi bir bağlamanız oldu, ısınma hareketlerinizi yaptınız. Tüm kurallara uydunuz, fakat düzenli çalışmadığınız sürece hiç birinin anlamı olmaz. Kas hafızası oluşması için ilk dönemlerde her gün bağlamayı elinize alıp çalmalısınız. Notaları sürekli olarak kontrol etmelisiniz. En azından dört ikilik basit bir şarkıyı ezberleyip sürekli onu çalmalısınız. Her gün en azından 30 dakika bağlamanız ile vakit geçirmenizi öneriyoruz.

8 – Ses Kaydı ve Dinleme

Cep telefonunuzdan kendinizi kayda almanız çok önemlidir. Bağlama çaldıktan sonra, çaldığınız sesi dinlemek ve kendinizi değerlendirmek sizi bir üst noktaya taşır. Ayrıca çaldığınız sesi bağlama bilen kişilerle paylaşarak da motive olabilirsiniz. Kulağınızın alışması için mutlaka ses kaydı alıp dinlemenizi öneriyoruz.

9 – Grup Çalışmaları

Son olarak da çok iyi bir duruma gelmek için grup çalışmalarına katılın. İnternette facebook bağlama gruplarına katılın. Birileriyle birlikte çalışmak kendinizi geliştirmede çok işe yaracaktır.

İyi Bağlama Çalmak İçin 9 Öneri Listesi

İyi Bağlama Çalmak İçin 9 Öneri listesinin sonuna geldik. Bu yukarıda anlatmış olduğumuz tüm etkenler zaman ile oturarak size iyi bir bağlama çalma deneyimi yaşatacaktır.

Ayrıca İstanbul’da yaşıyorsanız Oktay Yılmaz Saz Evine sizi davet ediyoruz buraya tıklayarak adresimize bakabilirsiniz. Bizi ziyaret ederek de bağlama konusunda bilgileri bizden her zaman alabilirsiniz. Bağlamalar konusunda daha fazla bilgi için bizi takip etmeye devam edin.