Bağlama almak isteyen ve bu konuda araştırma yapan bağlama severlerin merak konusu en iyi ses hangi bağlamadan çıkar konusudur. Tabii bu kadar ürün çeşitliliğinin olduğu mağazalarda, uzun sap mı kısa sap mı? Ladin kapak mı kanada kapak mı? Hangi sap kaç tekne? Birçok soru kafanızda cevapsız kalabilir, hele size yalan yanlış bilgi verilmeye çalışılıyorsa eyvah!. Merak etmeyin sizin için buradayız. Öncelikle kafanızda bir taslak oluşturmaya başlamalısınız. Çalıp söyleyen biri için bağlamanın sesi kendi sesi ile örtüşmelidir. Örneğin; si karar okuyorsanız bağlamanızın karar sesinin si olması gerekir, hemen ona uygun tekne büyüklüğünde bir saza sahip olma bilinciniz oluşmalıdır.
En İyi Ses ve Hangi Bağlama?
Aslında iki soru tek sorunun içine saklanmış. İyi ses ve hangi bağlama. İyi ses kavramı kişisel tercihlere göre şekillenebiliyor. Bu kültürel yapı ve coğrafyadan tutun kişisel zevklere kadar değişkenlik gösteriyor. Ben mesela tiz ses sevmem benim için tiz ses rahatsız edicidir. Davudi ses daha güzeldir. Dolayısıyla bu tiz karakterli sesi olan bir bağlamaya kötüdür demek yerine tercih etmiyorum anlamı içermelidir.
Bağlama yapımında fizik, matematik kurallarının doğru yapılmasının yanı sıra seçilen kullanılan ağacın cinsiyle kaliteli işçilik verimli bir sonuç almamıza neden olur. Biz bağlamalarımıza yapım aşamasında türkü dinletiyoruz. Evet, yanlış duymadınız. Çalmak kadar yapımı da ayrı bir sanat olan bağlama da sanatçı nasıl ki çalarken ve söylerken eserine ruhunu üflüyorsa usta da bağlamasını yaparken öyledir. Bu yüzden her bağlama tektir, benzersizdir.
Doğal kurutma çok önemlidir
Ağacın sert bir dokuda ve yapıda olması kurutulma sürelerine uyulması en az 3-5 yıl (doğal kurutma yöntemi ile) bekletilmiş olması en önemli konudur. Sesin verim ve iletkenliğinde, yine imalat sırasında işlem aşamalarında ağacın nem dengelerini doğru koruyabilmesi için gerekli olan bekleme sürelerine uyulması gerekiyor. Çoğu zaman bağlamamız hazır değil mi neden hazır değil sorularınıza bu yüzden bağlamanızın kısa sürede çıkması mı önemli, kalite standartlarına uygun olması mı şeklinde yaklaşıyoruz.
Bir bütün olarak baktığımızda bağlamamızın telinden perdesine, kapağından sapına, burgusundan eşiğine, hepsinin doğru bir ustalıkla işçilikle yapımı tınlamanın uzunluğunu artırır. Tınlama uzunluğu iyi bir bağlamanın en önemli özelliğidir. Bağlamanın tonu yine çok önemli bir etken saz seçiminde. Biz imalatımızda en iyi tonu alabilmek için Artvin ladini ve kanada sediri kullanmaktayız. Bağlama üretiminde kullandığımız ağaçlar, maun, dut, kelebek, ardıç, venge, pelesenk, movingui, zebrano, sapelli, ceviz, karaağaçtır .
Bağlama bir ağacın ikinci hayatıdır.
16,yy dan kalma bir dörtlükle bitirelim
Yaşıyordum bir ormanda
Kesildim zalim bir baltayla
Sessizdim hayattayken
Ne hoş tınlıyorum ölüyken
Blok Yazarı : Birsel YALÇIN